Arturia MiniFreak digitális hibrid szintetizátor

Termékkód: ARTURIA-ART571001
Online ár:
219 900 Ft
Rendelésre
+
A terméket ingyenesen szállítjuk
A termékre 2 év garancia vonatkozik
                                                                                                                                                                                         

6 hang polifón, digitális-analóg hibrid kísérelti szinti: FM, grain, szubtraktív, szeknveszer randomizációval...

A MiniFreak, mint a neve is sejteti, az Arturia MicroFreak szintijének jelentősen továbbfejlesztett hardver és szoftver változata. A MiniFreak 6 hang polifón szintetizátor folytatja a MicroFreak kísérleti, digitális analóg hibrid szellemiségét, ám mindezt úgy, hogy sok szempontból egy klasszikus polifón szintiként is megállja a helyét: például kapott egy 37 billentyűs, velocity érzékeny, aftertouchos billentyűzetet. Ráadásul itt a hardver-szoftver dichotómia is fel lett oldva: a MiniFreak egy hardverszinti, aminek teljes értékű VST szoftver változata is létezik, és ingyen jár a hardverhez!

A MicroFreakhez képest az oszcillátorok száma megduplázódott, így a hangszínpaletta még nagyobb lett! A két digitális engine/oszcillátor képes a moduláris szintik világából ismerős grain szintézisre, klasszikus szubtraktívra, additívra és FM-re is. Ezek processzálására analóg filter és VCA áll a rendelkezésünkre, számtalan digitális LFO és envelope a modulációra, amelyek egy modulációs mátrixba vannak osztva. Ezen felül még egy sokoldalú és izgalmas szekvenszer segít még mindezek irányításában, nem beszélve a hangszer szoftveres integrációs lehetőségeiről.

Oszcillátorok, LFOk, envelope-ok

A MiniFreak két digitális oszcillátorral/engine-nel bír, amelyek összesen 22 oszcillációs módra képesek. Ezek között találjuk a már említett grain-t és a klasszikus szubtraktív, illetve additív szintézist. FM és Ring modulációs lehetőség is adott, mivel a második oszcival modulálhatjuk az elsőt. 

A 6 hang polifóniához természetesen járnak polifónikus ADSR envelope-ok is, méghozzá voice-onként kettő: egy triggerelhető és egy ciklikus (amit pszedo LFO-nak is szoktak hívni). Ehhez hasonlóan voice-onként két LFO is van a hangszerben, amelyek görbéje ráadásul szabadon alakítható. Látható, hogy az Arturia igyekszik a digitális technológia minden lehetőségét kihasználni, és addig bővíteni a modulációs források számát, ameddig csak lehet.

Mindez a MatrixBrute, PolyBrute, MicroFreak hármasból már ismerős modulációs mátrixba rendszerezetten is elérhető: 7 modulációs forrás összesen 13 célparaméterhez rendelhető hozzá. Automatizálható moduláció párhuzamosan 4 áll egy-egy hangszínnél a rendelkezésünkre, köztük a MicroFreak-ből méltán híres Spice&Dice randomizáció. Gyárilag 256 presettel érkezik a hangszer, amihez még 256 üres felhasználói slot áll a rendelkezésünkre a hangok elmentéséhez.

Effektek

A MiniFreak erős beépített sztereó (!) effekt szekciót is kapott. Minden hangszínen 3 slot áll a rendelkezésünkre effektek használatához insert vagy send módban. Összesen 10 effekt van a hangszerbe építve, köztük chorus, flanger, 3 bandes EQ, torzító, és természetesen klasszikus delay, reverb is. A sztereó fejhallgató kimeneten, sztereó main kimeneten kívül a MiniFreaken van audió bemenet is, így akár külső hangforrásokhoz is használhatjuk az effekt szekciót.

Knotroll a káosz fölött

Ennek a sok lehetőségnek az irányításában sok okos kontroll funkció van a segítségünkre. Ilyen ugye rögtön a 37, közepes méretű billentyűvel ellátott, velocity érzékeny és egyúttal aftertouch-os billentyűzet. Ha valaki mégsem ezt szeretné használni, akkor a MIDI inen keresztül természetesen bármilyen más MIDI kontrollerrel is meghajthatja a hangszert.

Egy új 64 lépéses (4x16) szekvenszer is került a MiniFreakbe, amihez természetesen arpeggiator is tartozik. Ezekhez szintén használhatjuk a Spice&Dice randomizációs funkciót, így nemcsak a sound designban, de a dallamszerkesztésben is beléphetünk a generatív, experimentális zenélés világába a MiniFreak-kel. Mivel MIDI out is van a hangszeren, ezért ezt a szekvenszert is használhatjuk más vasakhoz.

Apróságnak tűnhet, de igen fontos és szintén a kontroll funkciókhoz tartozik, hogy a MiniFreaknek remek LED-es kijelzője is van, amivel könnyedén nyomon követhetjük a modulációs tárházban, hogy éppen mit tekertünk szanaszét a jelútban.

A szoftver: MiniFreak V

A MiniFreak megjelenésével egyidőben az Arturia azonnal piacra dobta a MiniFreak szoftveres verzióját is a MiniFreak V-t, ami ingyen jár mindenkinek, aki megveszi a hardvert. Itt nem a mostanában megszokott hardver-szoftver integrációról van szó, ahol kapunk egy szoftveres editort a szintihez, hanem egy teljes értékű VST hangszert kapunk, ami azonban paramétereiben, lehetőségeiben tökéletesen azonos a hardveres hangszerrel. Egy ilyen szinti gyakran szoftveresen is sok százezer forintba kerül, így azonban gyakorlatilag kétszer kapjuk meg ugyanazt a csomagot.

Elég nehéz ilyen árért ennyi lehetőséget magába foglaló hangszert találni jelenleg a piacon. Ha hiányzik egy polifón hardver szinti a setupodból, akkor nem igazán érdemes tovább keresgélned.

Billentyűk száma:
37
Billentyűzetmechanika:
Egyszerű
Billentyűméret:
Mini

Szintetizátor tulajdonságok

Típus:
Szintetizátor
Beépített hangszóró
:
Nincs

Hasonló termékek